Pasningsvejledning af udstoppede fugle


 

En udstoppet fugl kan holde hele dit liv, så længe den opbevares rigtigt.

På denne side kan du finde en guide til, hvordan du undgår skader på din nyerhvervede udstoppede fugl.

 


 

At passe og tilse præparatet efter erhvervelse er kundens eget ansvar, men vi er selvfølgelig altid til hjælp, skulle der være spørgsmål.

 

Optimale forhold

  • Ingen direkte sollys
  • Ingen fugtige rum
  • Ingen aftørring med væsker
  • Undgå ophobning af støv på præparatet
  • Undgå fedtstof i luften fra køkkener
  • Undgå røg i luften fra køkkener, brændeovne eller rygning
  • Undgå langtidsopbevaring i komplet mørke
  • Tilse præparatet minimum hvert halve år
  • Placer præparatet et sted, hvor det ikke falder på gulvet
  • Placer præparatet uden for rækkevidde af kæledyr og små børn

 


Insektangreb
Alle præparater er konserveret for at undgå insektangreb. Hvis præparatet opbevares mørkt og fugtigt uden at blive tilset i lange perioder, kan insektangreb stadig forekomme. 

 

Insektangreb kan ligeledes forekomme, hvis præparatet opbevares nær åbne vinduer eller i omgivelser, hvor der allerede er klannere eller møl til stede.

 

Eksempler på utilsigtet situationer er: opbevaring i sommerhus i månederne, hvor sommerhuset ikke tilgås; opbevaring i loftsrum; opbevaring i lagerrum.

 

Insekter, der oftest er skyld i skader på udstoppede dyr, er:

  • Klannere (små, ovale biller, hvor hoved og krop går i ét med hinanden. Laver er gyldenbrune og pelsede. Flere klannerarter spiser udstoppede fugle)
  • Møl (klædemøl, små gyldne)

 

Tegn på insektangreb er tab af fjer, små "støvbunker" under præparatet, borehuller i næbhud eller på fødder. 

 

Ved tegn på insektangreb skal præparatet i fryseren i 14 dage ved - 20 grader celsius, anbefalet af Det kongelige danske kunstakademis skole for konservering. 

 

Er det ikke muligt at placere præparatet i egen fryser, kan du henvende dig under kontakt (link) og få hjælp af konservatoren selv. 

 

 

Fugt
Præparatet tåler ikke høj luftfugtighed, da vævet kan rehydreres i en sådan grad, at det bliver nedbrudt.

 

Eksempler på utilsigtede situationer er: opbevaring i kældre, opbevaring i rum, hvor man tørrer vasketøj eller fugtigt overtøj, opbevaring i køkkener, hvor der ofte er vanddamp i luften.


 

 

 

Støv
Ophobning af støv på præparatet giver gode levevilkår for insekter og ophobning af snavs, fedtstoffer eller nikotin fra rygning.

 

Eksempler på utilsigtede situationer er: Lange perioder, hvor præparatet ikke afstøves.

 

Er præparatet blevet støvet, kan støvet børstes væk i samme retning, som fjerene ligger. Børst præparatet af med en fjerkost.

 

Hvis støvet ikke er muligt at fjerne, når man børster præparatet af, kan støvet sidde fast på fjerene på grund af snavs, fugt, mados, nikotin eller lignende. I disse situationer anbefales det at kontakte en konservator.

 

 

Fedtstof og røg i luften
Udstoppede fugle kan efter en lang årrække ophobe snavs fra luften. Dette ses på fjerenes farve, der bliver støvet, mørkere eller gullig alt efter materialet, der ligger oven på selve fjeren. 

 

Eksempler på utilsigtede situationer er: opbevaring i køkken, opbevaring i rum med brændeovn eller andet røgudledende, opbevaring i rum, hvor der ryges.

 

Hvis der er ophobet snavs på fjerene, anbefales det at lade en konservator fjerne det.

 


Sol
UV-skader er den hyppigste årsag til udstoppede dyr, der kun holder få år. Allerede efter et år i direkte sollys begynder præparatet at blive bleget. Efter adskillige år i direkte sollys vil ikke bare farverne på fjerene tage skade, men fjerene selv bliver sprøde.

 

Eksempler på utilsigtede situationer er: opbevaring i direkte sollys.

 

Er skaden sket i et sådant omfang at fjerene er blevet sprøde efter mange år med direkte sollys, kan man ikke længere vaske fjerene. Derfor vil fedtstof, nikotin, støv i snavs mm. Ikke længere være muligt at fjerne.

 

Vasker man alligevel UV-skadede fjer, ses skaden med det samme. Fjerstrålerne falder af selve fjeren.

 

 

Slagskader
Udstoppede dyr tåler ikke slag. Derfor er det vigtigt at undgå situationer, hvor de ryger på gulvet. Disse situationer opstår oftest, hvis de er placeret et sted, hvor man kan komme til at rive dem på gulvet, eller hvis de er tilgængelige for kæledyr eller små børn.

 

Er uheldet ude og præparatet er endt på gulvet, er det oftest næb, hals eller hale, der har fået skader. Halen kan blive løs, halsen kan revne eller næbspidsen kan knække af. I disse situationer er det anbefalet, at man kontakter en konservator.